top of page

Het Pott Gala

De Historie

De bewoners van Huize 't Pott organiseren al sinds 1981 het befaamde Pott Gala. Het gala begon als een klein gala waarbij louter de beste vrienden van de bewoners genodigd waren. Echter, door de jaren heen is het gala uitgegroeid tot het grootste studentenhuis gala van Nederland. Jaarlijks zijn de gasten in grote getale aanwezig, afkomstig vanuit het hele land. Onder de bezoekers bevinden zich bevriende externe clubjes, familieleden en uiteraard vrienden uit ons eigen Enschede.

De Traditie

Zoals het een waar gala betaamt komt iedereen uiteraard in zijn of haar netste kledij. Dit houdt in, vrouwen laten zich zien in hun mooiste galajurk en de mannen die het feest bekoren dossen zich uit in hun rokkostuum. Ieder jaar zijn er bij het Gala ook tal van oud bewoners die zich, net zoals de huidige bewoners, kleden met hun Pott kledij: de kenmerkende rood-witte vlinderstrik en uiteraard de rood-wit gestreepte bretels.

De opening van het Gala vindt plaats op het biljart dat in onze woonkamer genesteld is. Dit biljart wordt al sinds jaar en dag gebruikt als podium voor de opening, waarbij alle huidige bewoners zich hierop presenteren. Dit gebeurt middels een speech van de Huisdirecteur. Als symbolische opening opent de Huisdirecteur na zijn speech een zelf uitgekozen méthusalem fles champagne (6 liter) en deze wordt verdeeld onder de huidig en oud bewoners. Na afloop van het gala voegt deze fles zich bij alle andere galaflessen tegen de muur bij de schouw in de woonkamer. Deze schouw telt momenteel al meer dan 30 flessen en iedere fles draagt de herinneringen aan zijn gala mee. Elke Huisdirecteur heeft uiteraard zijn eigen fles en de Huisdirecteur en zijn fles hebben dan ook een speciale band.  

De Opbouw

Het Pott gala wordt niet in één dag neergezet, daar kunnen alle Potters over meepraten. In een tijdsbestek van pak hem beet twee weken wordt dit grootse evenement in en rondom Huize 't Pott neergezet. Twee weken lang zijn de bewoners dag en nacht bezig om weer een spetterend gala neer te zetten. Binnen worden alle muren behangen met de mooiste doeken zodat van de binnenkant van het huis geen millimeter muur meer te zien is. Buiten worden meerdere tenten neergezet en ook deze worden compleet behangen met doeken. Uiteindelijk wordt de woonkamer omgetoverd tot immense dansvloer en kunnen de ouwe lullen vertoeven in hun eigen 'ouwe-lullenbar'. 

Het Gala

Zoals gezegd wordt het gehele huis behangen met doeken. Dit, en enkele andere toevoegingen, zorgen voor een fantastich elegante galasfeer. Een band en een DJ zorgen voor het muzikale vermaak en meerdere barren zorgen ervoor dat niemand lijdt aan een droge keel. Ook eten wordt voorzien met de traditionele knakworstenbar. 

bottom of page